Alternatieve fasering
Fase 1:
Fase 1 bestaat uit het aanbrengen van de verharde zeewering, dit wordt als eerst gedaan zodat er een rustigere werkomgeving wordt gecreëerd achter de zeewering. Tegelijkertijd wordt er begonnen aan het opspuiten van het achterliggende gedeelte van het eiland.
Aanbrengen verharde zeewering:
Er wordt als eerste begonnen aan de aanleg van de zanddijk waar de verharde zeewering komt. De bouw van de zanddijk wordt van uit het midden gedaan zo wordt er vanaf het midden zowel naar link als naar rechts gebouwd. Dit wordt gedaan om zo snel mogelijk de harde zeewering er op te plaatsen. Om zo snel mogelijk gebruik te kunnen maken van de verharde zeewering wordt er gewerkt er gewerkt in een “treintje”. Dit houd in dat op dag 1 ze beginnen aan de aanleg van de zanddijk en zodra ze klaar zijn met de eerste gedeelte kan er gelijk achteraan begonnen worden met het plaatsen van de verharde zeewering. Dit omdat er dan een stuk rustige zee creëert er achter waardoor de rest van het eiland onder een stuk betere condities kan worden opgespoten. Dit vereist wel wat logistieke planning. De verharde zeewering bestaat uit xblocksplus wat grote betonblokken zijn. De xbloksplus worden per schip aangebracht en de haven is nog niet beschikbaar tijdens de bouw van de verharde zeewering dus moest er een andere oplossing worden bedacht. Er is gekozen om de blokken tijdelijk op de bodem naast het eiland op te slaan. Dit kan omdat de diepte rondom het eiland niet meer is dan 10 meter. Hierdoor kan een kraan de blokken makkelijk boven krijgen en zijn ze klaar voor gebruik. Een relatief klein risico is dat de blokken kunnen weg spoelen en dus verplaatst kunnen zijn waardoor de locatie onbekend is en dus die paar xblocksplus verloren gaan. Echter is de kans vrij klein en als het zou gebeuren zou het om een relatief klein aantal gaan waardoor dit toch de makkelijkste en goedkoopste oplossing lijkt tot dat er een stuk land beschikbaar is voor de opslag.
Opspuiten zand achter de verharde zeewering:
Doordat de een gedeelte van de verharde zeewering nu al af is kan er ook al worden opgespoten worden achter de verharde zeewering zonder dat er relatief veel zandverlies optreed. Hierdoor wordt ook gelijk de locatie van het vliegveld op hoogte gebracht zodat er in de volgende fase gelijk begonnen kan worden aan de bouw van het vliegveld.
Fase 2:
Fase 2 bestaat uit drie verschillende onderdelen. Om te beginnen start de bouw van het vliegveld, om hieraan te kunnen beginnen moet er een mogelijkheid zijn voor schepen om af te meren. Dit kan momenteel nog niet op het eiland dus worden er damwanden geslagen om zo een tijdelijke haven/afmeer gelegenheid te creëren. Ook wordt er in deze fase begonnen aan de zachte zeewering aan de west zijde van het eiland om zo de grootste golven dreiging te minimaliseren.
Vliegveld:
Het vliegveld is van de belangrijkste onderdelen van het eiland, hierdoor is er voor gekozen om de bouw van het vliegveld zo snel mogelijk te starten. In fase 1 is de locatie op de juiste hoogte aangelegd zodat er snel begonnen kan worden. Als het vliegveld is gerealiseerd kunnen er snel en makkelijk mensen, materieel en materialen worden aangevlogen vanuit de des betreffende landen. Het vliegveld wordt opgebouwd uit de volgende lagen: …… hiervoor is dus een betoncentrale nodig die per schip aankomt, omdat de haven nog niet gerealiseerd is moet er een andere oplossing worden bedacht zodat de benodigde schepen wel kunnen afmeren om hun spullen te lossen. Door het gebruik van rijplaten kan het beton naar de gewenste locaties worden gebracht.
Plaatsen van damwanden:
Omdat de bouw van de haven in een later stadium wordt gestart is er in deze fase nog geen haven waar schepen kunnen afmeren. Dit geeft een probleem voor het aanleggen van het vliegveld. Omdat bij het vliegveld best wel veel per schip wordt aangevoerd is er gekozen om een tijdedelijke haven/afmeer mogelijkheid gemaakt doormiddel van damwanden. De damwanden zijn stevig genoeg en kunnen dus gebruikt worden als tijdelijke kade.
Aanbrengen zachte zeewering:
Om de buiten ring van het eiland te sluiten wordt nu de zanddijk voor de zachte zeewering gemaakt. Dit zorgt dat de rest van het eiland in een rustigere zee kan worden gebouwd waardoor er minder zandverlies optreed. De bouw van de zandduin zal in het midden beginnen en zo naar links als naar recht werken ( dus van elkaar af). Zodra een deel van de zandduin af is zal er achteraan gelijk de zachte zeewering worden aangebracht zodat het in zo kort mogelijke af is.
Fase 3:
Fase 3 bestaat uit drie verschillende onderdelen. Het eerste wat er in deze fase wordt gedaan is het beginnen met het zand opspuiten achter de zachte zeewering op de locatie van de haven. Hierbij is ook een tijdelijk afmeer gelegenheid nodig waardoor de damwanden die geplaatst waren in fase 2 weer getrokken worden en op een nieuwe locatie (A, zie tekening fase 3) worden geplaatst. Ook wordt er in deze fase het eerste gedeelte van de golfbreker gerealiseerd.
Opspuiten van het zand op de locatie van de haven:
De haven is toch 1 van de belangrijkste onderdelen van het eiland, zodra de haven in gebruik kan worden genomen is het aan en afvoeren van materiaal en materieel en stuk makkelijker. Vandaar dat er in deze fase wordt begonnen met het zand opspuiten rondom de haven. Het zand wordt hopperzuigers aangebracht tot de juiste hoogte. Dit gaat in deze fase redelijk makkelijk omdat de zachte en harde zeewering de meesten golven blokken en dus betere omstandigheden creëert om het zand op te spuiten.
Verplaatsen damwanden:
Om alvast een stap vooruit te denken is er gekeken naar de volgende fase waar de kadeconstructie in het droge moet worden gebouwd. dit vereist een hoop materiaal en materiaal wat niet allemaal transporteerbaar is per vliegtuig. Daarom worden de in fase 2 geplaatste damwanden getrokken en op een nieuwe locatie (A, zie tekening fase 3) worden geplaatst. Hierdoor kunnen de schepen op een relatief korte afstand van de haven afmeren.
Start bouw van de golfbreker:
In fase 3 wordt er ook begonnen aan de een deel van de golfbreker, namelijk het gedeelte dat grenst aan de zachte zeewering. Hierdoor is zal er al in een stuk rustigere zee gewerkt kunnen worden wat het alleen maar makkelijker maakt in de volgende fases. De golfbreker is opgebouwt uit verschillende lagen met als toplaag de zelfde xblocksplus die ook bij de verharde zeewering worden gebruikt. Hierdoor zijn alle materialen en materieel al aanwezig waar het niet opnieuw moet worden aangevoerd worden.
Fase 4:
Fase 4 is de ene laatste fase van dit faseringsplan. In fase 4 wordt de kade constructie van de haven gerealiseerd zodat de haven zo snel mogelijk in gebruik kan worden genomen. Hiervoor is de golfbreker ook nodig waardoor er in deze fase ook het tweede gedeelte van de golfbreker wordt gebouwd. in deze fase wordt het eiland ook gesloten door het laatste stuk ook op te spuiten tot de gewenste hoogte.
Bouw kadeconstructie:
De haven is een grote werkhaven van 2.4 km2, dit is toch 1 van de prioriteiten van dit eiland om dit zo snel mogelijk te maken om de in richting van het eiland te maken. Er was een keuze om de kade constructie van de haven in het droge of in het natte te maken. Het voordeel van de kade constructies in het droge te maken is dat het veel makkelijker werken omdat je geen last hebt van golven. Een ander voordeel is dat het makkelijker is om de ankers te doen. Zo hebt je geen last met het opspuiten van het zand dat je niet half verwegen de ankers moet doen of dat de baggerschepen er tegen aan komen. De constructie in het natte maken heeft als voordeel dat je het zand wat je gaat aanbrengen gelijk op de juiste plek kan spuiten waardoor er geen extra baggerwerk ontstaat in vergelijking tot de constructie in het droge maken.
Uiteindelijk is er voor gekozen om de kade constructie in het droge te maken. Dit omdat de werkmethode een stuk prettiger is en het financieel uiteindelijk ook omdat het de baggerschepen toch al heen en weer varen en dit dus maar een relatief kleine meerprijs geeft.
Golfbreker:
In fase 3 van de fasering is het eerste gedeelte van de golfbreker gerealiseerd waardoor al een deel van de golven werd beperkt maar om de haven altijd zonder golven te hebben wordt deel 2 ook gebouwd. deze ligt net voor de haven om de golven vanuit oostelijke richting tegen te houden. De golfbreker is opgebouwt uit verschillende lagen met als toplaag de zelfde xblocksplus die ook bij de verharde zeewering worden gebruikt. Hierdoor zijn alle materialen en materieel al aanwezig waar het niet opnieuw moet worden aangevoerd worden.
Laatste stuk opspuiten:
Om het eiland af te maken op het gebied van opspuiten wordt het laatste gedeelte opgespoten en maakt het eiland dus compleet. En kan er gewerkt gaan worden aan de inrichting van het eiland.
Fase 5
Tijdens fase 5 worden de puntjes op de i gezet, het meeste werk zit er op. In deze fase wordt de haven nog uitgebaggerd zodat hij op de gewenste diepte ligt. En worden de zandtaluds aan de oost zijde van het eiland geprofileerd.
Uitbaggeren van de haven:
Tijdens fase 2 van de fasering van het Artificial Island is de kadeconstructie gemaakt. De kadeconstructie is gemaakt in het droge om zo risico’s te vermijden. Dit heeft wel als nadeel dat de haven nog vol ligt met zand. Nu de kade constructie klaar is kan het zand verwijderd worden en worden hergebruikt. Het zand wordt weg gebaggerd door een hopperzuiger. Zodra de haven klaar is kan deze gelijk in gebruik worden genomen zodat schepen kunnen lossen en laden voor het maken van de inrichting van het eiland waaronder.
Taluds oostzijde:
Aan de oost zijde is er momenteel nog niks gedaan aan kustverdediging omdat daar minste golfslag plaats vind. Dit is niet altijd zo dus daarom wordt er in deze fase een zandduik gemaakt met een relatief flauw talud( 1:…) dat overloopt in de zeebodem.
Maak jouw eigen website met JouwWeb